BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Verslag demonstratie Stop de huurexplosie! Huurdersstrijd brandt los

CAD6qrRWAAAZZtA.jpg largeOp 14 Maart  was er een demonstratie in Amsterdam tegen de huurexplosie. Ruim 50 organisaties en 1500 mensen waren bij de demonstratie aangesloten. De BPW was ook aanwezig en sprak over de verandering van het wonen en jongerenhuisvesting.

Geen huurverlaging zonder actieve huurdersstrijd.

Duidelijk is geworden dat de huurverlaging er niet gaat komen zonder actieve huurders en strijd. Verdere acties zullen moeten worden gevoerd om het huurbeleid een rechtvaardigere kant op te krijgen. Flexibilisering van het wonen met dure huren is niet de oplossing volgens de BPW.  Woningbouwcorporaties moeten onder directe controle en zelfbestuur komen van de huurders, meer publieke woningbouw moet  worden gebouwd. Dat is het beste recept tegen precarisering en huurverhogingen. Nederland is inmiddels het 2 na duurste land van Europa qua wonen. Sinds de jaren 70 zijn de reele huren verdubbeld. Bijna 30% van de huurders leeft inmiddels onder de armoedegrens. Dit zijn geen “sociale huren”. Dit is het resultaat van een jarenlang prijsopdrijvend grond en vastgoedspel voortvloeiend uit neo-liberale ideologie. De BPW stelt “Woonruimte is geen handelswaar! De gebruikswaarde in plaats van de handelswaarde moet weer voorop komen te staan”.  De demonstratie was een goede aanzet maar er zal nog vaker gezamenlijk gestreden,  gedemonstreerd en bezet moeten moeten worden om de controle over het vastgoed en onze steden ook echt te herwinnen.

Cursus afwaarderen.

Het verzet tegen de huurexplosie word steeds breder gedeeld.  Het lijkt erop dat huurdersorganisaties en huurders zich eindelijk gaan realiseren dat de tijd van polderoverleg met deze politiek en vastgoedeigenaren nu echt uitgewerkt is.  Na de vastgoed/krediet crisis werden de banken gered met belastinggeld van o.a huurders. De schade van de enorme vastgoedzeepbel lag bij de maatschappij. Als gevolg daarvan word er op publieke voorzieningen bezuinigd, verhuurdersheffingen geïntroduceerd en mogen huurders de rekening betalen. Ondertussen staat er miljoenen m2  aan Bedrijfsruimte en woonruimte leeg maar blijven de huurprijzen onbetaalbaar. Wat nou “marktwerking”?!  Vastgoedeigenaren hebben dringend een cursus afwaarderen nodig! Laten we een handje helpen.

De demonstratie op 14 maart i.i.g was een heel goede aanzet.  Laat de huurdersstrijd zich verbreden!

Kijk hier het video verslag.

https://vimeo.com/122526658

De actie stop de huurexplosie! gaat door. Je kan hier ook de petitie tekenen.

“Als je wil dat er iets verandert zal je er ook iets voor moeten doen. Wij laten niet langer onze kracht ontnemen!  Stelde Han Wanders van het Initiatief voor betaalbaar Wonen.

Wil jij ook meedoen? Meld je dan aan als Actief lid bij de BPW.

 

 

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL