BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Oproep aan bewonersorganisaties: Europese actie coalitie voor het recht op huisvesting en de stad.

mipim-shortDit continent is het zat. C’est ca! – Europese bewonersactie tegen vastgoedmultinationals.

De afgelopen decennia zijn er in heel Europa vele staatsbedrijven verzelfstandigd en in handen gekomen van internationale investeerders, nu zijn kennelijk onze woningen aan de beurt. Internationale geldstromen die zich richten op het vastgoed vinden vaak gewillige lokale overheden op zoek naar geld en die ook bereid zijn de nodige ontruimingen te organiseren. Het vastgoed wordt door de monsterfondsen verfinancialiseerd. Buurten worden uitverkocht. Bewoners belanden op straat. Valse angstbeelden? Het verzet in Europa staat op ontploffen. Nu het zo dicht bij komt is het dan ook niet verwonderlijk dat in heel Europa er protestbewegingen op stoom komen die een alternatief voorstaan waarbij bewoners zeggenschap hebben over hun eigen woningen.

Waar in Nul20, het clubblad van de Amsterdamse woningcorporaties, men nog beschrijft hoe men in Nederland grabbelt naar het buitenlands geld, beschrijft The Guardian hoe tegelijkertijd congresgangers van de vastgoedbeurs Mipim in London hun champagne moesten achterlaten en zich uit de voeten maken toen het protest voor de deur stond.

In een voorafgaande oproep van de verenigde huisvestingsgroepen in London worden lokale overheden beschuldigd op te komen voor de belangen van financierders en niet voor bewoners. Aansluitend op het protest tegen de Mipim UK vond een conferentie plaats van wat inmiddels de European  Action Coalition for the Right to Housing and the City heet. De BPW heeft daar ook aan deelgenomen en we roepen nu bewonersorganisaties op om ook deel te nemen aan de coalitie en het alternatief.

Neem contact met ons op voor meer informatie!

 

Meer:

In Oktober 2013 was er een Europese Actiedag voor Huisvestingsrechten

In Maart 2014 was er een Anti-Mipim tribunaal in Cannes

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL