BOND PRECAIRE WOONVORMEN

De Groene schrijft goed achtergrondverhaal over misstanden antikraak

14235385586_2ee486efb7_z-1De Onderzoeksredactie van de Groene Amsterdammer schrijft deze week een uitgebreid verhaal over antikraak en de misstanden in de antikraaksector. ‘De leegstandbeheerders zijn gaan doen waarvoor ooit de woningcorporaties zijn opgericht: huisvesting bieden aan mensen met lage inkomens. Maar in tegenstelling tot huren, is antikraak een onbeschermde, ongereguleerde en onzekere vorm van wonen’, concludeert de Groene.

‘Nadat kraken in 2010 verboden werd en gemeenten actief leegstand moesten gaan bestrijden, is in Nederland een schimmige leegstandindustrie ontstaan. Tienduizenden mensen wonen op ‘antikraak’-contracten, zonder dat de overheid hier enig zicht op heeft. Het gaat vooral om kwetsbare groepen aan de onderkant van de woningmarkt,’ aldus de Groene in een persbericht.

De Bond Precaire Woonvormen heeft bijgedragen aan dit grondige achtergrondartikel over antikraak door haar dossiers ter beschikking te stellen aan de onderzoeksjournalisten van de Groene. Die deden maandenlang uitgebreid onderzoek en een rondgang langs vele spelers in de wereld van het wonen. Zo kwamen zij er achter dat de rijksoverheid 200 kantoren, kazernes en andere gebouwen in beheer heeft gegeven aan antikraakbureau’s en de grootste gemeenten samen zo’n 900. De vijf grootste woningcorporaties in Nederland kwamen gezamenlijk uit op 1100 woningen waarin een veelvoud aan antikrakers woont.

De onderzoeksjournalisten liepen in hun speurwerk ook regelrechte misstanden tegen het lijf. Niet verwonderlijk, vindt de BPW, want die komt dagelijks zulke misstanden tegen. Maar het is wel heel fijn dat onafhankelijke journalisten eindelijk een keer de moeite hebben genomen om dit serieus op te schrijven. De Groene schrijft: ‘Een antikraker heeft weinig rechten, maar veel plichten. Een daarvan is het leeg opleveren van de woning, inclusief het verwijderen van kachels en vloeren. In Zaandam leidde dit tot onrust toen naderhand bleek dat antikrakers zonder adequate bescherming vloeren hadden verwijderd in woningen waar asbest in zat. Ook in de Rotterdamse wijk Nieuw-Crooswijk moesten antikraakbewoners vloeren verwijderen voordat er asbestonderzoek gedaan was.’

Lees het hele persbericht op de website van de Groene Amsterdammer, ‘Tienduizenden mensen wonen vrijwel rechteloos door groei leegstandindustrie’ 

De Leegstandindustie. Helaas u heeft getekend.

Foto CC: Nicolas Eckhart

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL