BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Ontruimde precaire huurders demonstreren bij woningbouwcorporatie Eigen Haard voor vervangende woonruimte

ilona voor raamTwee huurders die tegen betaling aan antikraakburo Camelot een sloopwoning van Eigen Haard bewoonden kregen 3 dagen na het betrekken van de woning al een opzegging. Maar geen nieuw aanbod. Ze zijn nu dakloos en vinden dat Eigen Haard haar verantwoordelijkheid voor de bewoners van haar woningen ontloopt. Ze demonstreren met steun van de Bond Precaire Woonvormen voor hun eis van vervangende woonruimte. De demonstratie vindt plaats op vrijdagochtend 6 juni om 11:30 bij het kantoor van Eigen Haard, Arlandaweg 88 (bij Sloterdijk NS)

Huurders wegredeneren?
Onlangs is er een wetsvoorstel gepresenteerd dat de bedoeling heeft van iedere “starter” een doorstomende flexhuurder met een tijdelijk contract te maken. Flexwonen word vaak gepresenteerd als “kans” voor mensen met een slechte positie op de woningmarkt. Maar wat gebeurd er eigenlijk aan het einde van zo’n contract? Mensen worden op straat gezet en moeten noodgedwongen “hun” stad verlaten. Deze huurders verdwijnen vervolgens uit het zicht: opgeruimd staat netjes. Huurders staan in dat systeem volledig ten dienst van diegene met het vastgoedkapitaal. Na elke ontruiming word iedere huurder die “doorstroomt” zo steeds opnieuw “starter” en begint het circus van voren af aan. De BPW stelt “Woonruimte is geen handelswaar. Wij accepteren niet dat huurders van welke smaak dan ook worden weggeredeneerd in de rechteloze logica van tijdelijke woonvormen. Wij eisen woonruimte met huurrechten en wel NU!”

Flexnomaden komen op bezoek bij je deze zomer!
Woningbouwcorporatie Eigen Haard claimt dat er helemaal niemand op straat is komen te staan, dat Camelot de huurders uit huis zet, en dat zij helemaal niks met de flex-huurders te maken heeft. Rob en Ilona woonden 3 dagen  in hun huis voordat ze een opzegging van 4 weken binnen kregen. Rob had het contract 3 dagen voor de opzegging getekend Ilona 4 weken daarvoor, ze had de precaire woonruimte uit nood maar geaccepteerd omdat ze op korte termijn uit een andere tijdelijke woning in Zaandam moest. In de tussen tijd hadden ze vast wat spullen oververhuist naar de “nieuwe” woonruimte. Zelfs de minimum woontermijn bij tijdelijke verhuur van 6 maanden en de opzegtermijn van 3 maanden worden niet gerespecteerd en zijn moedwillig omzeilt door Eigen Haard en Camelot. Ondanks de vorig jaar in de Tweede Kamer aangenomen motie die woningbouwcoporaties oproept om bij leegstand i.v.m. met sloop of renovatie enkel nog te werken met tijdelijke verhuur in plaats van het geheel rechteloze antikraak.

Nu zijn deze ex-huurders als verborgen daklozen aangewezen op hun sociale netwerk als woning.
De BPW accepteert niet dat huurders telkenmale als flexnomaden de onzichtbaarheid in worden gedrukt en hun minimumrechten worden afgepakt. Want: Is dit een individueel probleem? Nee. Zitten vele mensen zitten in soortgelijke precaire woonposities? Ja. Dat is een regelrechte schande. Zo ga je niet met mensen en hun woonrechten om. Wij willen een solidaire maatschappij. Wij eisen dat Eigen Haard de aangenomen motie om te stoppen met antikraak uitvoert. Wij eisen directe bestaanszekerheid, respect voor minimumrechten en een sociaal inclusief systeem. Wij eisen daarom NU passende en vervangende huisvesting voor Ilona en Rob!

Woon je Precair? Wees solidair!
Kom op 6 Juni om 11:30 naar het Hoofd Kantoor van Eigen Haard op Arlandaweg 88 te Amsterdam. Neem geluid mee!

Lees hier het artikel dat de BPW eerder publiceerde over deze zaak.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL