BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Antikraakbewoners weigeren behandeld te worden als verhuisvee en zijn solidair met asielzoekers

walborg 2aTwintig antikraakbewoners in een voormalige ggz-kliniek in Buitenveldert, vinden het onnodig dat zij moeten vertrekken uit een pand van de gemeente omdat die daar met spoed een aantal asielzoekers wil plaatsen. Anders dan berichtgeving in de media doet geloven, willen de studenten het pand graag delen met de asielzoekers in plaats van dat zij ‘niet blij zijn dat ze plaats moeten maken voor de vluchtelingen.’

Er is in het pand aan de Walborg 2A namelijk genoeg plek voor meer bewoners, vinden de studenten die er pas een aantal weken wonen via antikraakbureau Villex. Zij dienden een plan in bij de gemeente om het pand te delen met de asielzoekers. In eerste instantie hadden de gemeente en ook de eigenaar van het pand (GGZ inGeest) daar oren naar, maar op het laatste moment werd het alternatief van de studenten afgeketst.

In overleg met ambtenaren dachten de antikraakbewoners op advies van de BPW een plan uit om de beschikbare ruimtes in het pand te herverdelen zodat zowel de studenten als de asielzoekers er zouden kunnen wonen. GGZ inGeest gaf aan daar mee akkoord te gaan als ook de gemeente en Villex het goed vonden. Antikraakbureau Villex was echter niet blij op deze manier ‘gepasseerd’ te worden en wees op de ‘juridische risico’s’ van de door de studenten aangedragen oplossing. Later meldde de gemeente dat er toch meer asielzoekers in geplaatst moesten worden dan zij eerst van plan waren.

Resultaat is dat de studenten alsnog weg moeten en er geen vervangende woonruimte beschikbaar voor hen is vanuit Villex, noch vanuit de gemeente. ‘Dit is het verschuiven van een maatschappelijk probleem’, zegt een van de antikraakbewoners. ‘De gemeente helpt op verschillende manieren mensen die dakloos zijn aan een woning, maar nu maakt ze ons dakloos om andere daklozen te huisvesten.’ Een andere bewoner vindt het nogal scheef dat er genoeg leegstaande gemeentepanden beschikbaar zijn: ‘Waarom niet een van die ongebruikte panden inzetten om mensen aan een dak boven hun hoofd te helpen?’

De BPW is het spuugzat dat mensen worden behandeld als verhuisvee en dat rechteloze groepen tegen elkaar worden uitgespeeld. In Buitenveldert wordt er opnieuw met mensen geschoven omdat ‘juridische overwegingen’ kennelijk belangrijker zijn dan het recht van mensen op een dak boven hun hoofd.

‘Antikraakbureau’s zullen altijd een stokje steken voor sociale oplossingen in dit soort situaties; daar hebben ze namelijk geen commercieel belang bij. Maar het wordt tijd dat ook overheden en maatschappelijke instellingen zoals de gemeente Amsterdam inzien dat ze juist moeten investeren in solidariteit. De studenten in Walborg 2A hebben dat laten zien. In plaats van die solidariteit te omarmen, kiest de gemeente automatisch voor het minimaliseren van haar risico’s’, aldus Abel Heijkamp van de BPW.

De bewoners en de BPW eisen op zijn minst vervangende huisvesting voor de bewoners en beraden zich momenteel op verdere stappen. Meer nieuws volgt.

Luister hier het interview over de situatie op Amsterdam FM: Studenten solidair met vluchtelingen.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL