BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Flexhuurders uit Zaandam zijn boos

blok-07-highresIn Nederland zijn er steeds meer groepen die buiten het sociale systeem van de huurbescherming worden geplaatst. Afgelopen week lanceerde Minister Blok , die naast zijn doelstelling om de overgebleven beschikbare publieke huisvesting te minimaliseren ook het voorstel heeft om van allerlei “speciale groepen” de huurbescherming af te pakken.  Blok is bezig met het ontwikkelen van een  wetsvoorstel dat huurders tegen elkaar opzet en opdeelt in allemaal verschillende soorten woon”consumenten”. Deze “flex”huurders zouden telkens weer een ander woon”product” willen hebben (lees: willen verhuizen). Onder de noemer van “kansen geven” worden steeds meer groepen woningzoekenden van allerlei pluimage opgejaagd om van tijdelijk huis naar tijdelijk huis te gaan. Onder de streep heeft dit permanente woningzoekende volk geen huurbescherming en gaan zij als rechteloze flexnomaden, vaak ook op het gebied van arbeid, door het leven. Wat betekent dat zoal? en wat gebeurd er eigenlijk als je huurders hun huurrechten afpakt?

Neem bijvoorbeeld Stef die woonde onlangs via Camelot Beheer in een pand van Parteon in de Bloemstraat te Zaandam. Zijn contract is beëindigd, hij moet rechteloos zijn biezen pakken en wat blijkt: “bij het verlaten van onze woning hebben wij vloerdelen moeten verwijderen, nu blijkt dat er asbest in de woning aanwezig is, ook hadden we last van zwarte schimmel,en hebben kosten gemaakt om dit proberen te verwijderen.” “wat is ons recht mits we die nog hebben als anti kraak, ik sta nu trouwens op straat”

De bewoner logeert nu noodgedwongen bij een vriendin, zijn huisraad staat in de opslag , zijn leven zit in een koffer. Na amper een maand hoort hij dat ook dit tijdelijke logeeravontuur ten einde komt. Zijn vriendin kan via dezelfde verhuurder een huis krijgen maar mocht dat niet van te voren bekijken, zij had geen andere opties. Bij opening van het pand staat de schimmel op de muren. De precaire huisvestigsituatie reproduceert zich en start weer van voren af aan.

Een andere bewoner stelt: “Camelot behandeld zijn ‘klanten’ als een stuk vuil, en ik ben het zat hier aan mee te werken. Helaas weet ik niet wat hier mijn rechten zijn. Ook het dreigement dat de borg ingehouden gaat worden, zorgt ervoor dat ik niet heel veel kan. Het is een soort chantage wat ze uithalen”

Naast de arbeid onder dwang die bewoners , op straffe van het verliezen van hun borg, hebben ervaren om vloerdelen die in contact stonden met asbest te verwijderen hebben zij ook geen onafhankelijk asbestrapport hiervan ontvangen. Parteon en Camelot weigeren dit naar meermaals verzoek te verschaffen. Afgelopen week berichte het Noord Hollands Dagblad hier nog uitvoerig over.  (zie onder het artikel)

Zo krijgt de BPW dagelijks signalen van wat het betekent als mensen geen huurbescherming hebben. Sociale dumping ,armoede, uitbuiting, uitsluiting en ellende!

WINSTEN VEILIGGESTELD
Maar ach ja, de asbestonrust waait wel weer over, de flexhuurders worden weer weggestopt in een ander tijdelijk project of staan op straat. De winsten en de herontwikkeling is weer veiliggesteld en de huurders gaan fris als altijd weer een nieuwe uitdaging tegemoet. Maar hoe lang duurt deze vrede nog nu steeds meer mensen in de verdrukking komen?

Logo_19o_NLKIJKEN NAAR DE TOEKOMST
De BPW heeft dan ook een vraag aan een ieder die graag naar de toekomst kijkt: Hebben alle mensen die zo vol zijn van tijdelijke contracten ook een oplossing voor al die mensen die na een tijdelijk contract op straat komen te staan? Op die vraag wordt nu vaak geantwoord met een stilte, een schouderophalen en een schraal beroep op ‘eigen verantwoordelijkheid’ van mensen. De totale stilte heerst als we spreken over sociale rechten voor tijdelijke bewoners. Maar niet voor lang! Wij weten dat het wegredeneren van bepaalde en “speciale” groepen uit de samenleving kan leiden tot maatschappelijke onrust. Wij eisen daarom een sociaal inclusief systeem voor alle huurders inclusief tijdelijke huurders. Goede huisvesting, herhuisvesting en verhuiskosten vergoeding zijn geen privileges enkel voor “oude” huurders, maar rechten voor ons allemaal!

Word vervolgd.

De namen van de bewoners zijn gefingeerd. Neem voor meer info contact op met de BPW.

Lees hier de reactie van de  BPW op het Starterscontract van o.a de Christenunie  Lees voor meer info ook het artikel uit het Noord Hollands Dagblad.

antikrakers zijn rechteloze stadsnomaden Noord Holland Dagblad April 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL