BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Flexhuurders uit Heerlen betalen ruim 100.000 euro aan Interim BV en claimen huurrechten

pand maarten totalHet zou je maar gebeuren: je betaald ruim 100.000 euro aan een antikraakbemiddelingsbureau die vervolgens bij je inbreekt en doet alsof ze je rechteloos op straat kunnen zetten.

Dat overkwam Maarten uit Heerlen. Al tien jaar huurt hij via Interim BV het oude ziekenhuis en schoolgebouw van vastgoedeigenaar Snippe Projecten BV aan de Rector Driessenweg 8 in Heerlen, zijn 2 huisgenoten wonen er al 14 jaar. Speculant en projectontwikkelaar Snippe wilde namelijk het pand slopen maar heeft nog geen sloopvergunning voor het ontwikkelen van 3 flats met dure luxe appartementen.

“28 April zouden we volgens het bureau ons pand moeten opleveren maar dat doen we niet” zegt Maarten strijdbaar. “Gisteren nog heeft Interim BV hier in mijn kelder ingebroken en het slot geforceerd. Ook hebben ze een briefje achtergelaten waarin ze aangeven ons op straat te zetten maandag, en onze spullen te verwijderen. Dit terwijl wij hen al via de advocaat hebben laten weten dat wij niet akkoord zijn met de opzegging en huurrechten claimen. We hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie van huisvredebreuk”. Het is niet de eerste keer dat Interim huurders illegaal ontruimd.

geforceerd slot door interimAntikraakbureaus hebben in hun contracten neergepend dat het om een bruikleencontract ( lees verkapt huurcontract 1,2,3 ) zou gaan en niet om een huurcontract met sociale bescherming. Op het moment dat dit geen “bruikleen” zou zijn zou het “huur naar zijn aard van korte duur” zijn, staat dikwijls te lezen in deze hybride wurgcontracten. Dat terwijl huur naar zijn aard van korte duur helemaal niet voor woonruimte maar voor vakantie huisjes en wisselwoningen is ontwikkeld. Misbruik van wetgeving. Wonen doen we op een normaal huurcontract.

leeg slot CUPolitiek en bedrijven.
Een hele bedrijfstak van parasitaire bemiddelingsbureaus word door deze truc al jaren lachend rijk over de ruggen van woningzoekenden en geprecariseerde huurders. Daarbij in het zadel geholpen door CDA’er Jan ten Hoopen wiens partij in 2009 nauw betrokken was de totstandkoming van een zogenaamd keurmerk voor antikraakbureaus. Nu een paar jaar later, is hij inmiddels beloont voor zijn “diensten” met het voorzitterschap van het KLB, eigen vlees-keurmerk. Gecertificeerde bedrijven als Interim BV kunnen nu buiten alle huurwetgeving om en met de schijnwetgeving van het keurmerk op zak doorgaan met hun rooftocht onder huurders. Belangenverstrengeling? Dat is nu eenmaal de manier hoe macht in Nederland werkt.

We hebben toch niet 10 jaar voor noppes betaald. Ok het plaatsen van een douchekabine, 100000 Euro! Kom op zeg, pfoe briest Maarten boos. Daarom zijn we lid geworden van de BPW. Wij willen gewoon een betaalbaar huis en gaan dat op deze manier afdwingen. Ook hebben via de BPW een advocaat ingeschakeld. Wij beroepen ons nu gezamenlijk op onze huurrechten. Tussen 2000 en 2007 woonden er c.a 25 mensen in het gebouw. Zij hebben in de periode gezamenlijk ook c.a 300.000 Euro aan “bruikleen-vergoeding” betaald aan Interim BV schat Maarten. Zij kregen toen een opzegbrief omdat het pand gesloopt zou worden. Maar we zitten hier nog steeds.

De BPW is verheugd om te zien dat deze flexhuurders het er niet zomaar bij laten zitten en roept lokale partijen in Heerlen op om deze huurders te steunen en te voorkomen dat er maandag toch illegaal word ontruimd door Interim BV of de uitbestedende eigenaar Snippe.

De BPW pleit voor afschaffing van woonsystemen die gebaseerd zijn op de rechteloosheid van huurders. Wij eisen daarom publieke en sociale huisvesting voor iedereen zonder winst voor de klasse van vastgoedeigenaren en speculanten. Wonen is een primaire levensbehoefte. Wij willen geen generatie worden die gedwongen word als rechteloze flexnomaden door het leven te trekken. We dienen lessen te trekken voor de toekomst uit de huidige vastgoed en schulden crisis. Wij eisen een sociaal inclusief systeem met woonruimte en sociale bescherming voor iedereen. Juist ook voor tijdelijke huurders! Niet een samenleving die mensen uitsluit en veroordeelt tot de marge en precariteit en aan de andere kant mensen, die als gevolg daarvan, gigantische rijkdom en vermogen opbouwen. Samen kunnen we zoiets realiseren. Doe met ons mee!

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL