BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Crowdfunding en solidariteitscampagne gestart tegen huisuitzetting door Alvast en Bilfinger Real Estate in Rotterdam

IMG_3013-1De BPW is benaderd door Maria en Keith uit Rotterdam zij wonen via Alvast in kantoorruimte van Bilfinger Real Estate. Zes jaar geleden kwamen zij vanwege de crisis vanuit Ierland naar Nederland om hier een bestaan op te bouwen. Maria is afgestudeerd als Journalist. Keith is opgeleid als metaalwerker en gespecialiseerd lasser. Omdat zij geen beter en passend werk konden vinden hebben zij sinds die tijd gewerkt als vuilnisman, schoonmakers en fabrieksarbeid(st)er om de eindjes aan elkaar te knopen.

TOTAAL GEFLEXIBILISEERD
Op dit moment werken zij noodgedwongen als flexwerker in een Internationaal opererend callcenter op een 0 uren contract waar ze dit jaar gemiddeld maar de helft van de week ingeroosterd worden. De onderneming is niet verplicht hen van werk te voorzien nog zijn zij verplicht dit werk te accepteren. Ook kan het aanbod van “hun” slecht betaalde werk op elk moment ingetrokken worden naar gelang het de onderneming blieft. Geen enkele garanties op werk en inkomen dus. Vanwege lange wachtlijsten voor reguliere woningbouw in Rotterdam zijn zij ook op het gebied van wonen veroordeeld tot de B-huurmarkt van tijdelijke verhuur en sinds anderhalf jaar antikraak. Naast hun precaire werk dreigen zij nu ook hun precaire woning te verliezen. Om deze huisuitzetting tegen de te gaan zijn zij onlangs de Crowdfunding pagina UNLAWFULL EVICTION HELP US FIGHT gestart.

B-HUURDERS
Vorige week was Maria bezig zich uit te kleden bij de douche toen iemand zomaar onuitgenodigd en zonder waarschuwing hun woonruimte binnen kwam gezet. Geschrokken vroegen Keith en Maria wie deze man was en wat hij kwam doen. Het bleek een representant van de eigenaar van het gebouw; Bilfinger Real Estate te zijn die een rondleiding hield. Ze lieten hem binnen. Een paar dagen later werd hun contract beëindigd. Alvast heeft telefonisch aangegeven dat ze hem de toegang zouden hebben geweigerd en dat ze daarom nu uit hun huis worden gezet. In een email laat Alvast nu echter weten dat de eigenaar hun eruit wil hebben zonder gespecificeerde reden. Eerder hebben de bewoners ook gesignaleerd dat spullen verplaatst waren in hun huis toen ze er niet waren. Op vragen om hun in te lichten bij bezoek werd meermaals met ontruiming gedreigd door Alvast. Ook bij contractondertekening van hun “bruikleen”contract (lees verkapt huurcontract) a 340 euro per maand (incl) bij Alvast werd hen geweigerd een kopie in het Engels te doen toekomen. Hen werd verteld “teken nou maar, het is een normaal contract”.

DE REALITEIT
De BPW hamert al langer op de ronduit respectloze aantastingen van o.a privacyrechten door antikraakbedrijven. Het recht op privacy is onder andere vastgelegd in art.10 van de Grondwet, het recht op huisvrede in art.12 van de Grondwet en art. 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) meldt het recht op eerbiediging van privé, familie- en gezinsleven. Het illegaal toegang verschaffen tot een woning wordt als huisvredebreuk aangemerkt in art. 138 van het Wetboek van Strafrecht.”

WILLEKEURIG SHOPPEN MOET STOPPEN
Helaas moeten we steeds weer constateren dat antikraakbedrijven als Alvast en hun opdrachtgevers lak hebben aan de woonrechten van bewoners. Eerder was Alvast ook al bezig met privacyschendingen o.a bij Gabrielle wonende in Amsterdam. Zie hieronder het campagne filmpje van de BPW “Weiger de controleur zet een ander slot op je deur”.

In haar geval werd daarna op aandringen van de eigenaar Rochdale en de lokale Amsterdamse  politiek een uitzondering gemaakt m.b.t de controles. In andere gevallen zoals bij Maria en Keith word gewoon doorgegaan met deze discutabele handelswijze. Het lijkt erop dat dit bedrijf daarvan dus niks heeft geleerd. De schandalige situatie is meerdere malen in de pers en lokale politiek (1) (2) (3) (4) besproken ook zijn er in de 2e kamer vragen over gesteld. Daaruit voortvloeiende heeft de 2e kamer in april 2013 een motie heeft aangenomen om te stoppen met de inzet van antikraak-constructie bij corporaties. Deze word vanwege politieke onwil momenteel niet uitgevoerd. Onlangs werden er daarom kamervragen gesteld over corporatie Woonstad die in Rotterdam nog steeds met deze rechteloze constructie werkt en huurders hun opgebouwde huurdersrechten ontzegde. De BPW bepleit daarom voor een algehele afschaffing van deze rechteloze anti-huur constructie.
Het willekeurige shoppen in de fundamentele rechten van onze huurdersrechten moet stoppen! Wij roepen iedereen op om net als Gabrielle je privacy rechten op te eisen. Neem voor meer info en of hulp contact met de BPW op.

CROWDFUNDING VAN PROTEST!
Bewoners hebben geen andere woonruimte om naar toe te gaan en gaan niet akkoord met deze arbitraire contract opzegging/huisuitzetting uit dit pand en vragen om (financiële) hulp. De BPW steunt hen in hun strijd en roept iedereen op om solidair te zijn met deze bewoners en om hun Crowdfunding campagne voor 1000 Euro te steunen. Dit geld is nodig om samen met een advocaat bezwaar tegen deze arbitraire opzegging te kunnen maken, de rechteloze situatie aan te kaarten bij de politiek en actie te voeren.  Ja, ook rechten krijg je niet zomaar, dat kost geld.

“Het enige dat wij willen is een veilige en zekere woon plek die we met recht ons thuis kunnen noemen. Wij willen nu eindelijk beginnen aan een stabiel leven wat we zo wanhopig verdienen ” zo stellen ze op hun Crowdfunding pagina.

WOON JE PRECAIR WEES SOLIDAIR!
En zo is het maar net! De BPW eist voor iedereen stabiele, veilige, betaalbare en publiek toegankelijke huisvesting. Wonen moet weer een fundamenteel basisrecht worden. Iedereen woont toch?? De flexibilisering van onze huurrechten creëert niet meer woonruimte maar enkel meer wegwerphuurders en rechteloze anti-huurconstructies. Hiermee word niemand geholpen dat toont deze situatie weer eens aan. Daarom gaan we onze woonrechten collectief opeisen samen met huurders. Doe mee word lid van de BPW. Wij eisen een einde van de bestaansonzekerheid op het gebied van wonen, werken en onze levens! Woon je precair wees solidair! Steun de bewoners en doneer via hun Crowdfunding Pagina: UNLAWFULL EVICTION HELP US FIGHT.

Shower 2-1    Neem voor meer informatie of contact met de betrokken bewoners contact op met de BPW

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL