BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Camelot Europe en Metropoolregio Amsterdam aan de schandpaal in Cannes

2 mensen op mipimDit jaar zijn de zakenmannen op het jaarlijkse vastgoedfestijn Mipim in Cannes (11 tot 14 maart) niet alleen. Voor het eerst in 25 jaar van ongestoord vastgoeddeals sluiten in het lentezonnetje aan de Côte d’Azur, zullen ze een aantal van hun ‘eindgebruikers’ ontmoeten: De slachtoffers van megalomane projectontwikkelingen, ontheemden en uit huis geplaatsten die hun betaalbare woning tegen de vlakte zagen gaan voor een hotel, voetbalstadion of dure torenflat, en de mensen die gedwongen worden om rechteloos en in onzekerheid te leven.

De ‘Europese actie coalitie voor het recht op huisvesting en de stad’ waar de BPW deel van uit maakt, organiseert op woensdag 12 maart een internationaal protest tegen grootschalige speculatieprojecten, die veelal worden voorbereid (en gevierd) op Mipim, de jaarlijkse megaconferentie van de wereldwijde vastgoedbusiness.

Groepen uit diverse plekken in Europa zoals Amsterdam, Athene, Barcelona, Geneve, Istanbul, Lissabon, Londen, Milaan, Padova, Rijn-Ruhr-Metropool, Utrecht, Wallonië en verschillende Franse steden zullen aanwezig zijn om hun afkeuring uit te spreken over speculatie.

In een ‘tribunaal’ zullen zij aan de hand van kwesties uit hun land, een aantal Mipim-bezoekers aanklagen. Het gaat daarbij om vastgoed- en financiële bedrijven die met hun activiteiten het recht op huisvesting en de stad geweld aan doen. In de aanklachten zullen de gevolgen van ernstige en actuele situaties omtrent privatisering van huisvesting en steden, aan de orde komen. Met name de de impact daarvan op het leven van mensen.

Ook verschillende Franse vakbonden, ATTAC, buurtorganisaties en huurdersorganisaties zijn bij het protest aanwezig.

Vanuit Nederland zijn de Bond Precaire Woonvormen en speculatie onderzoekskollektief SPOK aanwezig om een aanklacht uit te spreken tegen respectievelijk leegstandbeheerder Camelot Europe die een buitengewone bijdrage levert aan de steeds verdergaande precarisering van het wonen in Nederland. En tegen de Metropoolregio Amsterdam wiens bestuurders niets te zoeken hebben op een internationaal vastgoedfeestje: zij zouden beter thuis blijven om aan echte oplossingen te gaan werken voor de schrijnende woningnood in Amsterdam en de gigantische (kantoren)leegstand.

Het tribunaal vindt plaats op woensdag 12 maart om 15:00 uur op de Marché Forville te Cannes. Vanaf 17:30 uur zal daar ook live muziek zijn. Voorafgaand aan het tribunaal, om 11:30 uur, is er een persconferentie door de Europese actie coalitie op de locatie: 15, Avenue du Prado te Cannes.

Verdere informatie:
De aanklacht tegen Camelot (in engels)
De aanklacht tegen Metropoolregio Amsterdam (in engels)

Video/animation antimipim van de Europese coalitie (English):

Twitter: #antimipim

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL