BOND PRECAIRE WOONVORMEN

AK beheer dwingt tijdelijke bewoner tot kosten en werkzaamheden

Logo_19o_NLEen tijdelijke bewoner die via AK-Beheer in een woning van sociale
woningbouwcorporatie Mitros in Overvecht in Utrecht woont wordt op
kosten gejaagd om de woning voor de komst van een fotograaf verkoopklaar
te maken. Als er geen vloer wordt gelegd in een kamer die de bewoner
zelf niet gebruikt, dan wordt er gedreigd: de bewoner moet dan “de
kosten van de fotograaf betalen” en dan “zouden er waarschijnlijk ook
meteen wat schilders en stukadoors” meekomen op kosten van de bewoner.
Dit blijkt uit correspondentie die in bezit is van de Bond Precaire
Woonvormen

In 2010 werd de Wet Kraken en Leegstand nog gepresenteerd als het Ei vanColumbus voor de woningzoekende. De evaluatie zit er aan te komen en nu blijkt, zoals je kon verwachten, dat eigenaren zich weinig aantrekken van gemeenten die gebruikers voordragen voor leegstaande panden. Het zelfde geldt voor de “antikraakbeweging”, die trekken zich niets aan van de tijdelijke bewoners. De antikraakburo’s zouden daarbij zichzelf keuren via het Keurmerk Leegstands Beheer; echter keer op keren overtreden ze het eigen keurmerk.

Met schokkende eenvoud gaan de “anti-huur-buro’s” zoals AK Beheer telkens over de grenzen heen: de woningzoekenden in een precaire situatie worden genadeloos uitgebuit. De huurprijs die AK Beheer zonder tegenprestatie vangt is kennelijk niet genoeg, de bewoners worden dus ook nog aan de dwangarbeid gezet en op kosten gejaagd.

De BPW verzet zich tegen gebruiksovereenkomsten waarbij woningzoekenden zonder dat hier huurrechten tegenover staan een huurprijs moeten betalen en voor de eigenaar allerlei werkzaamheden moeten verrichten. Voor deze situaties is er maar een soort oplossing: meer vaste huurovereenkomsten.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL