BOND PRECAIRE WOONVORMEN

BPW in verweer tegen censuur door Gemeente Den Bosch en Interveste!

interveste posterAntikraakbureau Interveste wilde 12 antikraakbewoners uitzetten uit een pand van de gemeente Den Bosch, omdat zij “rommel zouden maken en eenmalig geluidsoverlast” hebben veroorzaakt. (geluidsoverlast waarvoor bewoners overigens excuses hebben aangeboden). De bewoners konden zich niet vinden in deze lezing van Interveste en vonden het onredelijk dat zij om zo’n reden op straat gezet zouden worden, maar Interveste weigerde een gesprek.

De bewoners wisten dat gesprek, waarin de gemeente zelf bemiddelde, samen met de BPW en raadsleden van Groenlinks en SP toch af te dwingen via de gemeentelijke politiek. Bewoners konden zich tijdens dit gesprek echter op eis van Interveste niet laten bijstaan door de BPW en een Raadslid. Interveste dreigde het gesprek anders te boycotten ook stond op het gesprek een geheimhoudingsplicht.

Sinds dit gesprek heeft plaatsgevonden onder voorwaarde dat alles “intern” bleef is Interveste wel bereid het antikraakcontract (lees verkapt huurcontract) met de bewoners voort te zetten, maar eist dan wel dat zij er onder andere eerst voor zorgen dat de BPW het artikel en filmpje over deze zaak van zijn website haalt. Censuur dus, over de ruggen van bewoners die geconfronteerd worden met deze eis op straffe van het verliezen van hun huis! Geen bedrijf heeft het recht, ook niet in de naam van de Gemeente Den Bosch, om belangengroepen de mond te snoeren en zeker niet op zo’n valse wijze.

De BPW eist respect voor de vrijheid van meningsuiting (Art 7 Grondwet) en het recht op vereniging (Art 11 EVRM). Dit gaat over het recht van huurders om zich (juridisch) en moreel te laten bijstaan door een advocaat en een bond als de BPW. Bewoner Rinus: “Wij laten ons deze grondrechten niet afpakken. Als De Gemeente Den Bosch gerepresenteerd door Interveste afspraken met ons wil maken dan moeten zij accepteren dat, voordat er allerlei extra voorwaarden bij deze al precaire contract en woonsituatie worden getekend, dat we ons laten adviseren en bijstaan door de BPW, onze advocaat en andere mensen die ons steunen.”

De BPW laat zich niet censureren. Deel dit bericht en de video via Twitter en Facebook!

Lees hier het verhaal van een van de bewoners van Interveste op de Eindhovenlaan te Den Bosch.

Lees binnenkort meer achtergronden over deze zaak op deze site.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL