BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Uitnodiging:15 maart, Nijmegen: info- en discussiebijeenkomst over precarisering

Geen vast inkomen. Onregelmatige werktijden en -plaatsen. Voortdurend van baan moeten wisselen, en nooit zeker weten of je morgen nog wel kan werken. Tijdelijke huurcontracten, waardoor je altijd onverwacht op straat kan komen te staan. Onderbetaald werken onder dwang. Intimidatie thuis en op de werkvloer. Toenemende (studie)schuld. Gebrek aan privacy, aan zekerheid, aan veiligheid en aan toekomstperspectief.

Bijeenkomst over precarisering
(Uitdagingen voor de 21ste eeuw #2)
Vrijdag 15 maart 2013
Vanaf 20:00 uur
De Klinker
Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen
Event op Facebook

Herken jij deze “symptomen”? Dan heb je wellicht last van “precarisering”. Da’s in wezen niet meer dan een technische term voor iets dat veel mensen dagelijks ondervinden. “Precarisering” is het stelselmatige verlies van bestaans- of rechtszekerheid, van stabiliteit en zelfbeschikking.

Deze “ontwikkeling” komt niet uit de lucht vallen. Onder het mom van neo-liberale toverwoordjes als “flexibilisering” en “efficiëntie” maken overheden en bedrijven ons dagelijks leven al decennia lang beetje bij beetje steeds onzekerder en instabieler. Uitzendbureaus, anti-kraakorganisaties en overheidsdiensten als het UWV of DUO dwingen ons om mobieler en buigzamer te zijn. Ze willen dat we ons schikken naar de grillen van werkgever of “dienstverlener”. Zo worden we langzaam gereduceerd tot mini-bedrijfjes die met elkaar moeten concurreren, bijvoorbeeld op de arbeids- of woningmarkt.

Veel van die precariseringsprocessen hebben misschien wel meer met elkaar te maken dan we in eerste instantie zouden denken. Wat betekent dit voor de strijd tegen precarisering? Op welke manieren wordt er al verzet gepleegd tegen precarisering, en is een gezamenlijke strijd tegen deze processen mogelijk?

Doorbraak organiseert in samenwerking met de Bond Precaire Woonvormen een tweede bijeenkomst in de reeks “uitdagingen voor de 21ste eeuw”, deze keer over precarisering. Wat is het, wat wordt er tegen gedaan, en wat zijn de perspectieven voor een gezamenlijk tegenoffensief? Vier sprekers zullen dit probleem vanuit verschillende perspectieven benaderen: politicoloog Merijn Oudenampsen, Bond Precaire Woonvormen-medewerker Abel Heijkamp, Doorbraak-activist Harry Westerink, en Alexander Beunder, lid van de Kritische Studenten Utrecht. Uiteraard zijn we vooral ook heel benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën.

Zie voor meer informatie ook de Website van Doorbraak.

 

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL