BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Gezin op straat door Parteon? Geen sprake van!

Vandaag gingen leden van de bond precaire woonvormen (BPW) en vrienden op bezoek bij woningbouwcorporatie Parteon omdat er nog steeds geen oplossing is voor de dreigende huisuitzetting van de moeder en haar kind wonende op Oostzijde 268b te Zaandam.

Medewerkster Linda Brouwer en directeur Wonen Rob Meijerink lieten aan de afgevaardigden weten de woning aan de Oostzijde om ‘strategische redenen’ in beheer te hebben gegeven bij anti-kraakburo / leegstandsbeheerder Camelot Beheer BV in plaatst van zelf de woning te verhuren. Verder lieten ze weten dat in hun visie de woningbouwcorporatie Parteon (juridisch) niets met de bewoners te maken heeft, aangezien zij een contract hebben met Camelot. In het verlengde hiervan merkten ze op dat de bewoners bij aanvang van het contract een ‘vrije’ keuze hadden om het contract wel of niet te tekenen, ze wisten waar ze aan begonnen aldus Parteon, en dan moeten ze nu ook niet zeuren als het nu is afgelopen. Met andere woorden de keuze tussen wel een huis of geen huis is ook een keuze en als je vervolgens 2 jaar lang netjes 200 euro ‘huur’ per maand betaalt moet je later niet zeuren als je zonder pardon om strategische reden op straat gedonderd wordt..

Door Parteon wordt hierbij voorbij gegaan aan het feit dat steeds meer woningzoekenden geconfronteerd worden met jarenlange wachtlijsten en daardoor in een tweederangs woningmarkt van tijdelijke en precaire
woonvormen terecht komen. Vrije keuze is vaak maar een beperkte realiteit. Parteon blijft haar maatschappelijk taak en verantwoordelijkheid ontlopen door voor nieuwe huisvesting te verwijzen naar de Gemeente Zaanstad en Camelot, deze laatste stelt geen kinderen te (her)huisvesten.

Wel konden Brouwer en Meijerink aangeven dat ze een opzeg termijn van 3 maanden willen aanhouden in plaats van de 4 weken oprot termijn die door Camelot was gesteld.

Eigenlijk een trieste dag dus waarin Parteon heel duidelijk heeft gemaakt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en taak als sociale volkshuisverster niet waar te maken maar heilig te geloven in strategische investeringen en de uitbestedingsconstructie met Camelot.

Een ding staat in ieder geval als een paal boven water: als je als zogenaamde sociale woningbouwcorporatie met antik-kraakburo’s/leegstandsbeheerders in zee gaat en zo misstanden op de woningmarkt creeert, dan krijg je boze bewoners op de stoep. Reken maar van yes!

Lees via onderstaande links meer over de actie.

Naar aanleiding van commotie rond pand aan de Oostzijde.  Parteon wil antikraak versoepelen.  Noord Hollands Dagblad.

Actie bij Parteon. Noord Hollands Dagblad.

 

Parteon Praat met demonstranten over tijdelijke bewoning. Bericht op website Parteon:

Andere media over acties van de BPW omtrent het met huisuitzetting bedreigde gezinnetje.

Illegale ontruiming antikraakwoning Zaandam Voorkomen. Woonbond

Precaire huurders in actie tegen huisjesmelker. Doorbraak.

 

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL