BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Tien Privacy Schendingen

De BPW is bezig met een uitgebreid onderzoek naar antikraak wonen, hieruit blijkt dat de rechten van antikraakbewoners op allerlei vlakken ernstig worden aangetast. Hieronder vind je enkele voorbeelden die specifiek betrekking hebben op privacy en de persoonlijke levenssfeer. Kunnen we jouw vragen het onderzoek naar antikraak in te vullen zodat wij weten wat er speelt?

Voorbeeld 1 “Ik had een dagje vrij en lag tegen het eind van de ochtend in bed, met mijn vriend. Wij hadden seks met elkaar en omdat het zomer was lagen we niet onder de dekens. Ineens uit het niets zwaait de deur open en staan er twee controleurs in de kamer en kijken onbeschaamd naar ons. Ik heb ze zelf de kamer uit moeten sturen.”

Voorbeeld 2 “Verder werd het grote pand, zonder dat het aangegeven werd, ineens ook verhuurd aan polen / chinezen. Dus vreemde mensen in huis. Ik schrok me rot toen er ineens vreemde mannen in het pand liepen. Verder werden er geen sloten opgehangen of iets. Gewoon een ‘zoek het maar uit’-kwestie”.

Voorbeeld 3 “Ook heb ik het idee dat de controles zeer subjectief zijn. De ene controleur let op hele andere dingen dan de andere. Bij de een gaat het er vooral om dat hij geen joints op tafel ziet liggen, de ander gaat haast de kruimels op je vloer lopen tellen. Of wanneer ze niets kunnen vinden, gaan ze je vertellen dat er enkele kledingstukken op de grond liggen die moeten worden opgeruimd. Wanneer je 23 bent en op jezelf woont zit je gewoon niet meer op dergelijke betutteling te wachten. “

Voorbeeld 4 “Mocht geen eigen slot op deur zetten en zorgen dat het huis en tuin in netjes bleef. Dit zodat de antikraakorganisatie ieder gewenst moment zou kunnen komen controleren of het huis in orde (netjes) zou zijn en of wij geen onderverhuurders in huis zouden nemen.
Diverse malen is zijn er vreemde medewerkers van de Ad-Hoc organisatie onverwachts en zonder toestemming ons huis binnengedrongen. Wij voelde ons vreselijk in onze privacy betreden en geschonden. Wij werden bang ieder moment te worden bezocht door vreemden en dit gaf een constante stress waardoor mijn vriendin meerdere male overspannen is geweest.”

Voorbeeld 5 “Verder kwam de eigenaar van het pand regelmatig met vele medewerkers onaangekondigd over de vloer, liet daarbij de buitendeuren openstaan. Aangezien we geen sloten op de deuren mochten aanbrengen, werden we in onze privacy geschonden (regelmatig wildvreemde mensen aan mijn bed) en was mijn inboedel niet verzekerd.”

Voorbeeld 6 “Ook vind ik de onaangekondigde pandcontroles heel vervelend. Ik weet ook dat als ik er iets over ga zeggen, ze gaan dreigen met het stopzetten van de bruikleenovereenkomst en dat ik dan weer binnen twee weken moet verhuizen.”

Voorbeeld 7 “Ze zijn een keer echt heel gemeen geweest bij een huiscontrole. Ze stonden ons een half uur lang in de grond te trappen met gemene opmerkingen, bedreigingen waren het haast. Om de kleinste dingen geven ze ‘officiële waarschuwingen’. Hierdoor hebben we pas onze laatste waarschuwing gekregen, als ze dus 1 ding niet aanstaat kunnen we binnen twee weken op straat staan.”

Voorbeeld 8 “De kamerdeuren mochten niet op slot. Over een periode van enkele maande kwam er bijna dagelijks de makelaar met potentiële kopers kijken. Deze mensen klopten niet op de deur, ze stelden zich niet voor, zeiden niet gedag. Ze negeerden me gewoon, liepen door mijn kamer, maakte opmerkingen, en wandelden er weer uit. Van Zwerfkei had ik de instructie gekregen om mijn kamer onmiddellijk te verlaten als de makelaar kwam kijken en meestal deed ik dat ook. Anders was het gewoon te onprettig.”

Voorbeeld 9 “Maandelijks, vaak is de frequentie veel groter, wordt er gecontroleerd. Deze controles zijn behoorlijk ingrijpend in het leven en zorgen voor constante spanning in het bestaan. Immers, wanneer iets niet goed is, kun je hiervoor een waarschuwing ontvangen. Bij twee waarschuwingen sta je op straat. Uiteraard kijken bewoners dan wel uit wat ze doen. Tegenspreken doe je dan liever ook niet. Regelmatig komen er nieuwe controleurs over de vloer. Terwijl de een vind dat het netjes is, krijg je in een gelijkwaardige situatie een waarschuwing van een ander. Je weet dus niet wat je kunt verwachten. Zo is dat ook bij het moment van de controles. Toegegeven, de week waarin die plaatsvind wordt aangegeven, maar is dat nu op maandag of op vrijdag? Bovendien wordt er ook niet altijd aan deze stilzwijgende afspraak gehouden. Bij mij zijn ze ook wel eens een week eerder of later langsgekomen. De spanning die je ervaart tijdens die controleweek is dan ook behoorlijk.”

Voorbeeld 10 “Hoewel je weet dat er maandelijks of vaker onaangekondigd gecontroleerd wordt, is het toch iets waar ik maar moeilijk aan kan wennen. Na enige tijd veranderde mijn gedrag dusdanig dat ik eigenlijk bij alles wat ik deed bedacht hoe er op gereageerd zou worden als er een controleur binnen zou stappen. Kan ik dit even laten liggen en het morgen opruimen? Wat is mijn reactie als ze hier en daar over gaan klagen? Je gaat je er onbewust constant mee bezig houden.
Daar kun je tegenover zetten dat je je natuurlijk nergens zorgen over hoeft te maken als je niets te verbergen hebt, maar dat is mijns inziens geen geldig argument. Het is simpelweg een inbreuk op privacy als iemand te allen tijde toegang heeft tot je woonruimte. Ook als je niets te verbergen hebt is dat een bezwaar. Meer dan eens is het voorgekomen dat er s’ ochtends terwijl ik nog in bed lag ineens een controleur naast mijn bed stond. Ze schijnen dan ook niet erg bekend te zijn met het concept kloppen. Een kort klopje en ze openen de deur zonder op antwoord te wachten. Maar ook als je niet aanwezig bent is het idee dat er iemand zo je kamer kan binnenwandelen zeer onprettig.”

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL