BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Het verhaal van Gabrielle, Amsterdam Oost.

De Bond Precaire Woonvormen ondersteunt anti-kraak bewoners om op te komen voor hun rechten. Zo werd de BPW benaderd door Gabrielle uit Amsterdam. Gabrielle woont al 5 jaar op basis van een anti-kraakcontract in een woning van woningbouwcorporatie Rochdale aan het Afrikanerplein in Amsterdam Oost. Deze woningbouwcorporatie heeft de woningen in beheer gegeven bij anti-kraak bureau Alvast die de ‘verhuur’ regelt met bewoners.


Gabrielle haar contract werd door anti-kraakbureau Alvast opgezegd omdat een controleur tijdens een inspectie een sporttas in de gang en wat kruimels op de vloer had gezien. Alvast stelde daarbij ook dat woningbouwcorporatie Rochdale de woning terug wilde hebben.

Gabrielle belde naar Rochdale om te vragen hoe dit nu allemaal zit. Dit resulteerde in nog meer tumult vanuit Alvast omdat het als bewoner blijkbaar zeer onwenselijk is in contact te treden met de eigenaar van de woning.

Ondertussen was Gabrielle er bij Rochdale achter gekomen dat die de woning helemaal niet terug hoefde te hebben.

Met hulp van een advocaat confronteerde Gabrielle Alvast met deze informatie. Het anti-kraakbureau stelde toen “als Gabrielle alsnog toegeeft fout te hebben gehandeld kan ze alsnog in de woning blijven”. Ook moest ze een nieuw contract onderteken waarin stond dat ze nooit meer contact zou mogen opnemen met de pandeigenaar. Op advies van de BPW en haar advocaat gaf Gabrielle niets toe en tekende ze niets.

Twee maanden later krijgt Gabrielle alsnog een waarschuwingsbrief van Alvast met een boete van 25 euro opgestuurd vanwege de sportspullen en broodkruimels. En de onaangekondigde inspecties van de Alvast controleur gaan gewoon door. Toen Gabrielle een keer onder de douche vandaan stapte en bijna oog in oog met de Alvast controleur stond was de maat meer dan vol. Onder de leus ‘Weiger de controleur, zet een ander slot op je deur!’ zette Gabrielle met hulp van de BPW en de Huurdersvereniging Oost een ander slot op haar voordeur.

De twee bovenburen van Gabrielle hebben ook een opzegging op de deurmat gekregen, ook met de reden dat het pand niet “netjes” zou zijn. Deze bewoners hebben zich wel op straat laten jagen door Alvast, ondertussen wonen daar weer nieuwe antikraak bewoners via Alvast. De vraag is op wat voor manier en hoe lang.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL