BOND PRECAIRE WOONVORMEN

SPOED: Bond Precaire Woonvormen zoekt (juridische) ondersteuners voor antikraakbewoners in de problemen

De Bond Precaire Woonvormen wordt steeds vaker benaderd door antikraakbewoners die in de problemen komen met een antikraakbureau.

De Bond Precaire Woonvormen (BPW) is opgericht om de woonrechten van antikraakbewoners op te eisen en die van andere ‘flexbewoners’ te waarborgen. De BPW is dé specialist op het terrein van onvoorspelbaar wonen en informeert en adviseert actief over de risicovolle kanten van antikraak en andere precaire woonvormen. Ook biedt de Bond juridische back-up, zowel inhoudelijk, moreel als financieel, voor flexbewoners die voor hun rechten op willen komen.

Voorbeeld: Een jonge vrouw vindt twee controleurs van het antikraakbureau in haar woonkamer als zij thuis komt. Ze zitten op haar bank en eten koekjes uit haar koektrommel. Ze is woest en omdat ze wil dat het nooit meer gebeurt, zet ze een ander slot op haar voordeur “Als het antikraakbureau langs wil komen, moeten ze maar een afspraak met me maken”, vindt zij. Het anti-kraakbureau legt haar hiervoor een boete op. Omdat ze weigert een kopie van de nieuwe sleutel in te leveren, zegt het anti-kraakbureau het contract op.

Nog een voorbeeld: Een man meldt acht keer bij het antikraakbureau dat de CV ketel in zijn woning al weken kapot is. Na dit meerdere keren gemeld te hebben heeft het antikraakbureau nog steeds niets gedaan om de CV ketel te repareren, het is de man wel verboden dit zelf te doen. Inmiddels is de winter begonnen en de man schrijft nog een mail aan het antikraakbureau dat ze “nu eens op moeten schieten” met de reparatie. Daarop reageert het antikraakbureau met een waarschuwing en zegt dat als hij nog één keer zo’n toon aanslaat, ze zijn contract zullen ontbinden.

Met dit soort verhalen kloppen mensen bij de BPW aan. Ze willen zich niet zomaar laten intimideren of ontruimen door het antikraakbedrijf maar weten vaak niet wat hun rechten zijn en hoe met de situatie om te gaan. In de praktijk geeft de BPW dan informatie en advies over de rechten die antikraak bewoners hebben. Ook denkt de Bond mee over hoe nu precies met de situatie aan de slag te gaan. Vaak is dit al een hele geruststelling voor bewoners en voelen ze zich gesterkt om voor hun rechten op te komen. De ervaring leert dat deze bewonersondersteuning heel effectief is.

Omdat er steeds meer van dit soort situaties en signalen de kop op steken is de BPW op zoek naar mensen die zich vrijwillig in willen zetten als bewonersondersteuner. Wanneer zich een situatie voordoet krijg je een telefoontje met de vraag of je tijd hebt om die persoon te ondersteunen. Uitgangspunt van de BPW is dat bewoners dat zoveel mogelijk zelf doen. De ondersteuner is er voor een inhoudelijke en morele steun in de rug.

Juridische kennis van het huur- en woonrecht is wel belangrijk. Mocht dat nodig zijn dan kan de Bond je daarin bijscholen. Interesse in en/of ervaring met opkomen voor bewonersbelangen en vakbondswerk is noodzakelijk. Bewonersondersteuning bij de BPW is een heel bijzondere vorm van vrijwilligerswerk waarbij mensen op een directe manier worden geholpen. Voor iedereen met motivatie is dit een uitgelezen kans om je skills als beginnend opbouwwerker of jurist te ontwikkelen.

Heb je interesse en/of wil je meer weten, neem dan contact op met de BPW of bel: 06 – 47686543 (Abel Heijkamp).

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL