BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Eerste gezin in de Parooldriehoek blijft zitten

Het eerste gezin uit de Parooldriehoek in Amsterdam-Oost moest 4 maart zijn huis uit. Omdat het gezin nog geen nieuwe woonruimte heeft gevonden, zijn ze blijven zitten. Woningcorporatie Stadgenoot heeft nog niet gereageerd.

Vorige week vrijdag 25 februari organiseerde de bewonerscommissie Platanenweg en Olmenweg samen met Huurdersvereniging Oost een protestmars naar het hoofdkantoor van Stadgenoot om een petitie en een Zwartboek Maatwerk te overhandigen aan de corporatie.

Stadgenoot wil campuscontracten

Stadgenoot is nog steeds vastbesloten om de 90 antikraakbewoners in de Parooldriehoek op basis van hun in de maag gesplitste antikraak contracten (met Antikraak BV) op straat te zetten. Dit om vervolgens studenten te kunnen huisvesten op basis van (alweer tijdelijke) campuscontracten. Studentenvakbond ASVA heeft, ter ondersteuning van de zittende bewoners, studenten opgeroepen niet te reageren op de woningen in de Parooldriehoek. De Bond Precaire Woonvormen heeft de bewonerscommissie Platanenweg Olmenweg op hun verzoek geadviseerd over de mogelijkheden van juridische stappen.

Maatwerk

Onder druk van het protest van de bewoners, de media-aandacht voor deze zaak en vragen van gemeenteraadsleden, heeft Stadgenoot uiteindelijk ‘maatwerk’ beloofd aan de antikraakbewoners. Die stellen dat de enige echt passende oplossing is: de bewoners te laten zitten tot aan de sloop, zoals Stadgenoot indertijd beloofde. Het maatwerk dat Stadgenoot echter aanbiedt bestaat vooralsnog uit hulp bij het inschrijven in WoningNet en sporadisch aanbieden van andere tijdelijke woonruimte. Het gezin dat op 4 maart zijn huis uit moest, kreeg op 3 maart van Stadgenoot in het kader van maatwerk een eerste woning aangeboden; het betrof een tijdelijke woning (voor 6 maanden) die vol schimmel zat en een buurvrouw bleek te hebben die direct liet weten ‘geen kinderen en buitenlanders te accepteren’. Het jonge gezin heeft deze woning geweigerd.
Lees meer achtergronden van de Parooldriehoek.
Bekijk videoverslag van de protestmars naar het hoofdkantoor van Stadgenoot op 25 februari (door Abel Heijkamp)”

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL